9 iun. 2016

Jemanfu despre morala alegerilor

nu ne facem lecțiile. elita educată luminată antisistem se repede la alegeri ca fata mare la măritat dar nu știe legi și organizare sau află prea tîrziu că are nevoie ele. sistemul e alcătuit din legi proaste și organizare proastă, dar asta nu înseamnă că legile sau organizarea trebuie ignorate doar așa că ai tu fițe antisistem. în definitiv te prevalezi de o experiență cu justiția, imobiliarul și d-astea, adică chestii grele.

nu-mi vine să cred că un matematician strălucit și un tip legalist nu a fost în stare să construiască un dosar solid cu date fiabile și s-a dus cu o plîngere ridicolă bazată pe o corelație neinvestigată. asta pe lîngă faptul că a pus pe jar tot febeul dar l-a durut doar ce-l privește. mai avem de lucrat la școala românească.

morala e tristă: cum mai poți să spui că poporul e dezinteresat și nu participă cînd tu nu-i oferi o minimă garanție că o să-i aperi votul? cum te uiți în ochii votantului tău cînd știi că n-ai fost în stare să ții cu dinții și cu excelul de votul lui? dar, mai ales, cum te uiți în ochii oamenilor tăi, ăia care au rămas în secții pînă la capăt, activiștii care au muncit pe ruptelea în campanie, organizațiile partener care te-au susținut, nu neapărat politic, dar te-au sprijinit logistic? cînd tu alături scapi lucrurile din mînă și oamenii pleacă la pufuleți și bere? cum te crezi mare lider nouvelle vague dacă tu faci exact ce s-a făcut 70 de ani în țara asta, adică s-a irosit efort uman? că asta e diferența, dincolo efortul e prețuit, aici a fost mereu gratis și, prin urmare, irosit grațios de niște oameni care se cred șefi.

.j

peseu. totuși, BEC o freacă nepermis și se acoperă cu justificări. e drept că legal nu-l poate obliga nimeni să renumere voturile dintr-o secție, dar nici nu cred că îl poate împiedica cineva. după părerea mea, cea mai mare ofensă publică nu e să palmezi 15 milioane de la buget, ci să furi un vot. un om care fură un vot cu intenție demonstrabilă n-ar trebui să mai vadă cerul albastru și iarba verde toată viața. furtul unui vot e calea cea mai simplă către milioanele alea. dacă aș fi șeful BEC și aș avea cea mai mică suspiciune, aș număra zi și noapte voturile din cîteva secții, din pură curiozitate personală.

încă un peseu. nu-i pot face vină doamnei Armand, a picat în afacerea asta ca musca în lapte. eu sînt de atîția amar de ani pe aici și tot mă surprind unele lucruri. ba aș zice că învață repede. domnul Nicușor Dan ar trebui să-și cumpere un caiet studențesc și un pix, să se așeze în băncuță, să ia notițe și să nu se mai creadă salvatorul cuiva că deocamdată n-a reușit decît să bage în căcat niște candidaturi promițătoare prin lipsă de rigoare, habarnamism politic și managerial și egoism feroce.

Niciun comentariu: