27 nov. 2014

Investitorul idiot între isteria de dreapta și aia de stînga

O știre foarte simpatică a făcut furori pe rețele. Știrea, care poate fi citită de exemplu aici, povestește despre un antreprenor care făcuse o investiție considerabilă și care nu-și găsea forță de muncă. Hazul a fost că primarul se ruga de oameni să se ducă la ăsta să lucre și oamenii, aparent fără surse mai bune de venit, l-au refuzat.

Deliciul adevărat a început cu comentariile ideologice. Toată lumea pare a ști ce era în capul oamenilor ălora. Dreapta capitalistă pare a crede că oamenii erau niște putori irecuperabile în timp ce stînga socialistă agită de zor steagul luptei de clasă contra exploatatorului nemilos.

După părerea mea lucrurile sînt puțin mai simple. Investitorul nostru, foarte ocupat cu piața de desfacere și cu prețurile, a uitat costurile, adică a uitat că mai joacă și în piața de resurse.  Ce-o fi pus el acolo la costuri cu forța de muncă, nu știm. Și nici de ce. Poate să fi uitat că oamenii mai primesc ajutoare de stat, poate a uitat că există muncă la negru și că poți face 50 de lei pe zi tăind cîteva ore lemnele vecinei, poate a uitat că transportul costă timp și bani sau poate pur și simplu a uitat să întrebe oamenii din zonă cam pentru ce sumă s-ar scula ei de dimineață, că asta mai e și chestie de cultură a locului.

Nu, nu se face așa. Dacă piață e aia cu cerere și ofertă, te interesezi cum e cu cererea și oferta. Dacă există piață neagră, nu trebuie să o aprobi, dar ești obligat s-o știi. Dacă există subvenții și salariu minim, n-ai decît să înjuri cu fața-n pernă, dar n-ai cum să le ignori, în fond sînt date, aici și acum, adică exact cînd vrei tu să pornești afacerea. Iar subvențiile și salariul minim sînt printre cele mai predictibile date din tablou.

Așadar, un investitor idiot, care nu și-a făcut bine socotelile. Piața rămîne piață, viața rămîne viață, noi să fim sănătoși și să ne dea Dumnezeu putere să complicăm lucruri simple, că tare ne pricepem.

Notă tîrzie: amărîtul ăla a pierdut din banii lui, poate și din niște bani europeni. Statul român comite eroarea asta zilnic și la scară națională. Pe banii noștri.

.j

Niciun comentariu: